یکی از مهم ترین و کلیدی ترین مفاهیمی که از گذشته در پزشکی تا به الان به ویژه در مباحث فلسفی و حوزه ی نفس شناسی، نقش بسزایی را ایفا کرده است، شناخت مزاج انسان می باشد. به عقیده ی گذشتگان، مزاج از طریق واکنش بین عناصر اربعه ی جسم ایجاد شده است. امروزه یکی از راه هایی که برای شناخت ویژگی های جسمی و روحی خود و دیگران می توان به کار برد، شناخت مزاج می باشد. هم چنین مزاج شناسی ، در انتخاب تغذیه، نوع ورزش و پوشش مناسب به ما کمک بسیاری می کند.
در ادامه با ما همراه باشید تا در رابطه با مزاج و انواع آن، شناخت بیشتری پیدا کنید.

علم مزاج شناسی چیست؟

[aparat id=’8Lbsz’]

در طب سنتی ایران، مزاج یکی مفاهیم کلیدی در تعریف سلامت و بیماری انسان می باشد و به زبان ساده و راحت، هر موجود زنده و بی جان، از ترکیب عناصر اربعه به عنوان مواد اولیه با کیفیت های مختلف و هم چنین و با نسبت های متفاوت ایجاد شده است. در نتیجه هیچ انسانی درصد ترکیب و مزاج او با شخص دیگر یک سان نمی باشد؛ همانند اثر انگشت هر شخص که با شخص دیگر یک سان نیست.
با در نظر داشتن این نظریه، افراد بر اساس مزاج شناسی در ۹ گروه رنگ چهره، حرارت بدن، خصوصیات نبض، وضعیت جسمی و روحی ،کیفیت مواد دفعی و … قرار می گیرند. این دسته بندی به منظور ساده سازی در تفکیک خصوصیات افراد ایجاد می شود تا از این طریق افرادی که شباهت بیشتری به یکدیگر دارند را در یک گروه مورد مطالعه قرار می دهند.
مهم ترین نکته در این جا این است که در مبحث طب سنتی ایران، هر ماده خوراکی شامل غذا ها و دارو ها، دارای مزاج های مخصوص به خود می باشند. هر یک از مواد غذایی نیز به شش دسته کلی تقسیم می شوند که شامل غذای مطلق، دوای مطلق، غذای وایی، دوای غذایی، دوای سمی و سم مطلق می باشند. به عقیده ی حکیمان، هر ماده غذایی نه تنها سوخت و ساز بدن را تامین می کند، بلکه ممکن است تاثیرات منفی و حتی مثبت نیز بر روی اعضای مختلف بدن بگذارند و هم چنین جسم و روح شخص را تحت تاثیر قرار دهند.

انواع مزاج ها

انواع مزاج در طب سنتی

در اصطلاح پزشکی قدیم، به مواردی چون مزاج صفرا ، مزاج دم ، مزاج بلغم و مزاج سودا را اخلاط اربعه می گویند. در نظر داشته باشید که انسان ها و حیوانات، خود را از طبیعت تغذیه می کنند و بعد از اینکه مواد مصرف شده را هضم کردند، این مواد را به اخلاط اربعه تبدیل می کنند که به کمک آن ها اندام ها رشد کرده و به حرکت در می آیند و هم چنین اعضایی که دچار آسیب شده اند را بازسازی می کنند. در حقیقت خلط ماده ای مرطوب و روان است که غذای مصرف شده، در ابتدا به خلط تبدیل می شود. در نتیجه این اخلاط نیز همانند عناصر چهارگانه طبیعت شامل ویژگی هایی از جمله سردی، گرمی، رطوبت و خشکی می باشند.
صفرا : گرم و خشک
دم : گرم و تر
بلغم : سرد و تر
سودا : سرد خشک

این را باید در نظر داشت که بدن هر شخص از ترکیب عناصر اربعه شامل آب، هوا، خاک و آتش ساخته می شود؛ اما در حقیقت با اخلاط اربعه اداره می شود. در این صورت اگر میزان و تناسب این مواد در بدن هر شخص متناسب باشد، مزاج معتدل می باشد. اما اگر هر کدام از این مواد از حد مزاج معتدل خود در بدن فراتر روند، شخص دارای مزاج خاص می شود.
پس در نتیجه، مزاج ها را می توان به شکل ساده و راحت در دسته بندی زیر قرار داد.
همانطور که می دانید عناصر چهار گانه شامل آب، باد، خاک و آتش می باشند.

از واکنش هر یک از عناصر چهار گانه، دو نتیجه پدید می آید
• اولین نتیجه مزاج معتدل می باشد
• دومین نتیجه مزاج نامعتدل می باشد

عناصر اولیه باعث ایجاد گرمی، سردی، تری و خشکی می شوند
مزاج گرم حاصل عنصر اولیه آتش است
مزاج سرد حاصل عنصر خاک است
مزاج تر حاصل عنصر آب است
مزاج خشک حاصل عنصر باد است

زیر مزاج های مختلف، از طریق تاثیر ارکان چهار گانه بر هم ایجاد می شود
مزاج گرم حاصل ترکیب عناصر آتش (گرم و خشک) و هوا (گرم و تر) = خشکی و تری یک دیگر را خنثی می کنند
مزاج معتدل حاصل ترکیب عناصر آتش (گرم و خشک) و آب (سرد و‌تر) = گرمی و سردی و خشکی و تری یک دیگر را خنثی می کنند
مزاج تر حاصل ترکیب عناصر هوا (گرم و تر) و آب (سرد و تر) = گرمی و سردی یک دیگر را خنثی می کنند
مزاج معتدل حاصل عناصر هوا (گرم و تر) و خاک (سرد و خشک)
مزاج سرد حاصل عناصر آب (سرد و تر) و خاک (سرد و خشک)
مزاج خشک حاصل آتش (گرم و خشک) و خاک (سرد و خشک)

هم چنین چهار مزاج دیگر حاصل می شود که شامل مزاج گرم و خشک ، مزاج گرم و تر ، مزاجسرد و تر و مزاجسرد و خشک می باشند که ترکیب این چهار مزاج با مزاج های قبلی، جمعا ۹ مزاج دیگر نیز حاصل می شود که شامل:
مزاج معتدل
مزاج گرم
مزاج سرد
مزاج تر
مزاج خشک
مزاج گرم و خشک
مزاج گرم و تر
مزاج سرد و تر
مزاج سرد و خشک

مزاج ها بر اساس تقسیم عقلی به دو دسته کلی تقسیم می شوند که شامل:
مزاج معتدل حقیقی که این مورد ممتنه است
مزاج معتدل فرضی که شایسته ترین نوع مزاج برای هر موجود می باشد

مشاوره مزاج شناسی در طب سنتی

مزاج بدنت رو بشناس!!

اگر میخوای مزاج بدنت رو بشناسی و از خدمات طب سنتی طنین زندگی مثل مشاوره های رایگان و همچنین رژیم غذایی رایگان بهره ببری پس از طریق دکمه پایین با کارشناسان ما تماس بگیر و از خدمات ما لذت ببر…

مزاج های مرکب

مزاج های مرکب در مزاج شناسی

انواع مزاج های مرکب در طب سنتی به چهار دسته زیر تقسیم می شوند:

  • مزاج صفراوی یا گرم و خشک
  • مزاج دموی یا گرم و تر
  • مزاج سوداوی یا سرد و خشک
  • مزاج بلغمی یا سرد و تر

چگونه مزاج خود را تغییر دهیم؟

تغییر مزاج در مزاج شناسی

می توان گفت که هر شخصی دو گونه طبع دارد که شامل طبع اصلی و طبع اکتسابی می باشد. طبع اصلی هر شخصی را همان طبع مادرزادی او می نامند که این طبع از پدر و مادرش به ارث رسیده است. در نتیجه ممکن است طبع اصلی هر شخص به مرور زمان و با نبود غذای نا مناسب، شرایط بد آب و هوایی و هم چنین راه و روش نادرست زندگی، دچار تغییر و تحول شود و طبع جدیدی در او شکل گیرد که به آن طبع اکتسابی گفته می شود. باید این مورد را توجه داشته باشید که در میان موجودات زنده، مزاج انسان ها به میزان بسیار زیادی تغییر می کند اما هیچ گاه تغییر زیادی در طبیعت و یا حتی حیوانات مشاهده نمی شود و تنها با توجه به شرایط آب و هوایی ممکن است میزان گرمی، سردی، خشکی و رطوبت آن ها کمی تغییر پیدا کند. به طور مثال سیر طبع گرمی دارد و اگر در هر منطقه ی جغرافیایی کشت شود، هیچ گاه طبیعت آن سرد نمی شود.

علم مزاج شناسی در طب سنتی چیست؟

و در آخر

در این مقاله سعی کردیم که شما را تا حد امکان با انواع مزاج در اصفهان ، مزاج شناسی در اصفهان و هم چنین راه هایی که برای شناخت مزاج بدن موجود است را به شما معرفی کنیم. هدف ما از نوشتن این مقاله این است که شما با نوع مزاج خود آشنا شوید و راه مناسبی را برای درمان بیماری های خود خود پیدا کنید و پیشنهاد ما به شما این است که با استفاده از مشاوره های حرفه ای تیم طنین زندگی ، هر چه زودتر مزاج بدن خود را بشناسید و مطابق مزاج خود بپوشید و بنوشید و غذا میل کنید و رفتار کنید تا از شر مشکلاتی که در کمین شماست رها شوید. ممنون که تا پایان همراه ما بودید.